Interactief theater

Case 5

HET GEHEIM VAN SINT MAARTEN

FICTIE

Op 13 oktober 2022 ging de vierdelige familieserie ‘Het geheim van Sint Maarten’ in première in Tuschinski te Amsterdam en is vanaf dat moment online te bekijken. Acteurs in de serie zijn Luna Cruz Perez (Anne Frank Videodagboeken), André Dongelmans (De Luizenmoeder, AAP, Dirty Lines), Ferdi Stofmeel (De Regels van Floor en De allergrootste Slijmfilm) en Rachel Rosier (Sinterklaasjournaals, Topdoks en De Smerige Quiz). Chef’Special zanger Joshua Nolet maakt als verslaggever zijn acteerdebuut in deze familieserie waarin het verhaal van Sint Maarten op een eigentijdse manier wordt vertelt.

 

Op veel plekken in Nederland gaat op 11 november de bel en zingen kinderen met verlichte lampionnen uit volle borst: ‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten’. Nadat ze wat lekkers hebben gekregen, gaan ze naar de volgende deur.

VELEN KENNEN DEZE TRADITIE, MAAR VRIJWEL NIEMAND WEET MEER WAT DE ESSENTIE VAN DIT FEEST IS. TERWIJL DEZE OOK NU NOG VERRASSEND ACTUEEL IS.

– JOHN GRUTER, SCRIPTSCHRIJVER

 

image

In deze familieserie lijken de kinderen van Martinushoven besmet met een gek virus. Aangemoedigd door een geheimzinnige Romeinse soldaat willen ze op 11 november hun merkkleding ruilen of weggeven in plaats van het vragen om snoep. Hun ouders zijn in alle staten en bevelen onmiddellijke opsluiting van hun kinderen. De familieserie geeft een eigentijdse en duurzame twist aan het traditionele Sint Maarten verhaal.

De serie is een initiatief van de onafhankelijke Stichting Het Grote Verhaal en zal op het eigen platform www.hetgroteverhaal.nl en Youtube te zien zijn. De stichting wil verhalen uit de joods-christelijke traditie op een eigentijdse wijze aanreiken en doorvertellen aan jongere generaties. Verhalen die door de eeuwen heen onze samenleving hebben beïnvloed en die je moet kennen om veel kunst, muziek, taal en cultuur te kunnen begrijpen.

Nachtzon Media werkt vaker samen met Stichting het Grote Verhaal voortzetten en ook andere verhalen presenteren waarbij we ons richten op kinderen en hun ouders, zoals De Magie van Valentijn.

">

Volgende case

Lang zal hij leven!